>
قراره باهم یه بازی کنیم. ابزار اولیه این بازی هم اول خودتون و تلفن همراهتونین، و بعد مادری، پدری و یا خواهر و برادر و دوستی. یه فردی که بتونین باهاش یه مکالمه ۲-۳ دقیقهای داشته باشین. حالا موبایلتون رو بردارین و وارد قسمت ضبط صدا بشین. توی مرحله بعد از یه نفر خواهش کنین که پنجدقیقه از وقتش رو به شما بده و باهم دیگه گفتوگو کنین؛ یعنی هم شما صحبت کنین، و هم شنونده باشین. قراره آخر بازی به چی برسیم؟ الان میگم. می خوایم ببینیم اضافات کلامی چیه…
دیدین یه موقعهایی وقتی داریم صحبت میکنیم چندینبار، جوری که دیگه خیلی زیاد تعداد دفعات زیادی میشه یه سری کلمات خاص رو تکرار میکنیم؟ کلمههای شبیه به:« درواقع، عرض کنم به حضورتان، درحقیقت، خوب، به طور مثال» و یهعالمه کلمه دیگه. یا مثلا یه سری اصوات خاص رو تکرار میکنیم وقتی که داریم فکر میکنیم یا شنونده هستیم؛«اااا، امممم». اینها هرکدومشون کلماتی هستن که باعث میشن سخن ما ضعیف بشه. یعنی انگار چیزی برای گفتن نداریم، یا ذهنمون متمرکز نیست یا اصلا نمیدونیم چی بگیم و بین صحبتمون همهش اینها رو بهکار میبریم. اصلا بذارین یه مثالی رو بگم که دیگه حتما خیلیهاتون شنیدینش. توی سریال پایتخت، بابا پنجعلی یادتونه هرچی که میشد، با اون لهجهش میگفت:«الکی میگی؟»؟! این هم دقیقا چیزی شبیه به همون کلماته. که بهشون اصطلاحا میگن تیکهکلام و یا اضافات کلامی.
درسته که اینها بهمرور، به خصوص اگر خیلی تکرار بشه برای آدم به عادت تبدیل میشه، اما میتونیم با یه سری تمرین مدیریتش کنیم.
اولین تمرینی که میتونیم انجام بدیم، تمرین مکث و سکوته. یعنی هرجا که فکر کردیم مطب یادمون رفته یا میخوایم که از اون آواها استفاده کنیم، سکوت و مکث کنیم و چیزی به زبون نیاریم.
تمرین بعدی، تمرین شرطی سازی ذهنه. یعنی چی؟ الان برات میگم. برای این تمرین ما به یه کش پول نیاز داریم. بله، کش پول! قراره کش پول رو دور دستمون ببندیم و یهمقدار کمی خودمون رو تنبیه کنیم. اینکه هرجا از این آوا یا کلمات استفاده کردیم، کش پول رو بکشیم و ولش کنیم. اینطوری ذهنمون متوجه میشه که با هربار استفاده از این آواها و یا کلمات قراره تنبیه بشه. در نتیجه از بهکار بردنشون جلوگیری میکنه.
حالا همین خودش یه مهارته. یعنی هم کسی که میتونه این کلمات رو به حداقل برسونه یه مهارتی داره، و هم کسی که معمولا اصلا تیکه کلام و یا کلمات اضافی در صحبت کردنش نداره یه جور مهارت داره. حالا ما برای شما جایی رو فراهم کردیم، تا بتونین همین مهارتهای کوچیک دم دستی رو هم که شاید اونقدر بزرگ نباشن و به چشم کسی نیاد رو بهخاطر رشد خودتون افزایش بدین. ما توی «جایزی» یه دوره رو اختصاص دادیم به همین موضوع تا دیگه از این به بعد سخنوری شما سنگین و رنگینتر باشه. اگر به فکر این افتادی که یهکاری برای رشد خودت انجام بدی، ما اینجا منتظریم تا کمکت کنیم.
اضافات کلامی| خوش صحبتی| سخنوری| هنر خوب صحبت کردن| سخنرانی |